Apar din ce în ce mai multe impedimente pentru proiectul de lărgire a plajelor din Constanța. A fost găsită o construcție de lemn, posibil epavă antică, în zona de excavare a nisipului. În luna ianuarie, procurorii au deschis un dosar penal în rem pentru a verifica modul în care se fac excavările în zonele cu posibile situri arheologice,

Rămășițele descoperite sunt împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar în aceasta se conturează ceea ce pare a fi un catarg. Construcția, îngropată aproape în totalitate în nisip, a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime.

Direcția Județeană de Cultură a primit o solicitare din partea DNA Constanța, prin care procurorii cer instituției să conserve în situ zona în care au fost descoperite bucățile lemnoase.

O bucatăde aproximativ 40 cm desprinsă din construcție a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize, pentru a fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

DNA Constanța a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor în etapa a doua a proiectului în valoare de peste 750 de milioane de euro.

Procurorii DNA au trimis ANR o solicitare prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave și exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri. Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” și ”3 Papuci”.

Sursa: Realitatea de Constanta