Compania CT BUS SA, fosta Regie Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanța, intenționează ca în viitor să devină cel mai puternic operator public din Regiunea de Sud-Est. CT Bus își propune să devină o companie modernă de transport, cu rol determinant în ceea ce privește dezvoltarea mobilității cetățenilor municipiului Constanța și nu numai.

Începând cu data de 1 noiembrie, RATC Constanța a devenit CT Bus SA, prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acțiuni. Prin transformarea în societate pe acțiuni se asigură condițiile pentru o funcționare eficientă, economică, în concordanță totală cu prevederile comunitare din domeniul serviciilor de transport public de persoane.

În urmă cu trei ani, RATC avea datorii către bugetul de stat de cinci milioane de euro și sechestru pe toate activele societății. Flota CT BUS are acum 104 autobuze diesel euro 6 noi și se află în proces de achiziție pentru 41 de autobuze electrice, 21 de 12 metri și 20 de 10 metri. „În 2016, RATC avea datorii către bugetul de stat de cinci milioane de euro și sechestru pe tot. Toată lumea era nemulțumită, și conducerea, și sindicatele, și clienții, și municipalitatea. Erau două opțiuni: să lăsam sa moară regia, insolvență, plan de reorganizare, se salva ce se putea salva, sau varianta grea, să ne așezăm la masă, să facem o planificare, să muncim, să fim serioși, să plătim. Știam foarte bine că e destul de greu să ajungem la momentul de astăzi. În primul rând, am avut de optat între a schimba pur și simplu flota sau a schimba radical modul în care noi operăm pe palierul de mobilitate. Am ales modul radical, așa că astăzi avem 104 autobuze diesel euro 6 noi și suntem în proces de achiziție pentru 41 de autobuze electrice, 21 de 12 metri și 20 de 10 metri. Odată cu înființarea CT BUS deschidem un capitol nou si naștem o companie care are toate premisele să devină cel mai puternic operator public din Regiunea de Sud- Est”, spune primarul Constanței, Decebal Făgădău.

Scopul principal îl constituie realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur, care să promoveze dezvoltarea economică, socială și teritorială și care să asigure o bună calitate a vieții în municipiul Constanța.

Reamintim faptul că pe 10 octombrie 2018, Consiliul Local al municipiului Constanța a decis reorganizarea RATC prin transformarea în societate pe acțiuni cu denumirea CT BUS SA. După obținerea tuturor avizelor și aprobărilor, inclusiv din partea Consiliului Concurenței, în ședința extraordinară a Consiliului Local din 14 octombrie 2019 s-a aprobat delegarea gestiunii serviciului public de transport persoane către CT BUS SA și atribuirea prin concesiune a contractului de delegare.