Gazetarul Cristian Tudor Popescu a remarcat, la Digi24, că scorul obținut la alegerile prezidențiale de candidatul USR Dan Barna, este cu 5% mai mic decât cel al partidului la europarlamentarele din 26 mai, după cum arată rezultatele provizorii publicate de AEP . Acest scor, pe de altă parte, va schimba și raporturile dintre Dan Barna și Dacian Cioloș în cadrul Alianței USR-PLUS.

„USR și Dan Barna au pierdut 5 procente față de europarlamentare. Sper să se întrebe de ce, dincolo de acest discurs de complezență al d-lui Barna, care încearcă să salveze imaginea. Sper să facă o analiză serioasă a prestației d-lui Barna și colegilor săi care au apărut pe ecrane în această campanie, pentru că au făcut o serie de greșeli legate, care au dus la această pierdere”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Dan Barna a gestionat foarte prost situația creată de ancheta Rise Project. Nu ancheta e problema, pentru că nu i-a găsit ceva penal, i-a găsit ceva probleme morale. Însă dl Barna a gestionat-o foarte prost, prin atitudine, prin justificări. A contat, dar piatra cea mai grea a fost comportamentul d-lui Barna și al USR în relația cu PNL, acea inflexibilitate, acea fixație, acea obstinație și aroganță cu care vreme de săptămâni în șir i-au tratat pe PNL: alegeri anticipate, noi nu votăm guvernul.

Să nu uităm că până în ultima clipă, ultimele vorbe ale d-lui Barna de marți seara au fost: nu avem ce vota, în legătură cu Guvernul Orban. Și a doua zi a ieșit același domn Barna și a spus electoratului său: da, ne-am înțeles cu PNL, avem perspective bune. Ce impresie de seriozitate, de consecvență, de forță dă o astfel de atitudine?”, a continuat gazetarul.

„Aici, după părerea mea, au pierdut, mai ales că Guvernul Orban a trecut și tot jocul oarecum șantajist pe care l-a practicat la rupere USR s-a întors împotriva lui. Cred că primul lucru pe care ar trebui să-l facă USR acum – sunt siliți să strângă colaborarea cu președintele Klaus Iohannis și cu PNL, mai reducând din acea aroganță imensă. La un moment dat dădeau impresia că dacă au loc alegeri anticipate, ei vor ieși pe primul loc și vor da premierul, așa se comportau”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

El a adăugat că acest vot va schimba și raporturile din cadrul Alianței USR-PLUS. „Există o tensiune între Dacian Cioloș și Dan Barna. Ea a fost cel mai vizibilă când Cioloș a ieșit, în plină campanie de presiune a USR asupra PNL, a ieșit și a spus: votăm guvernul, nu se poate așa ceva! Contrar întregului comportament al USR și al lui Dan Barna.

Mai există un lucru pe care-l știu destui, și anume că dl Cioloș ar fi fost un candidat cu mai multe șanse decât dl Barna în lupta cu Dăncilă, dar dl Barna era președintele partidului, cum să nu candideze? Dl Cioloș va avea un cuvânt mult mai greu de spus în Alianță”, a mai spus gazetarul.