Controale de amploare la rețelele de farmacii și distribuitorii de medicamente din toată țara. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Concurenței – Bogdan Chirițoiu pentru a investiga lipsa anumitor medicamente din farmacii. În plus, mai multe investigații sunt în curs pentru comercializarea anticoagulantelor și ecografe.

 

Președintele Consiliului Concurenței a anunțat că se controlează funcționarea și aprovizionarea farmaciilor, mai ales după plângerile legate de acces încearcă să afle de ce nu au acces pacienții la unele medicamente. Sunt în curs și anchete privind anticoagulantele și ecografele, a mai anunțat Bogdan Chirițoiu. În România există aproximativ 8.000 de farmacii.

„Vrem să ne uităm la modul cum funcționează piața farmaciilor și în special la modul cum sunt aprovizionate de către distribuitori farmaciile terțe. Există plângeri potrivit cărora farmaciile distribuitorilor au un acces privilegiat la medicamente, comparativ cu cele care nu au în spate un lanț de distribuție mare. În cazul în care găsim comportamente concurențiale, vor fi investigații și sancțiuni”, a declarat pentru RFI România, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. 

 

„Am primit mai multe plângeri în ultima vreme din partea unor farmacii care spun că nu reușesc să acceseze anumite medicamente pentru clienții lor, pentru pacienți. De aceea vrem să ne uităm la modul cum funcționează piața farmaciilor și în special la modul în care sunt aprovizionate de către distribuitori farmaciile terțe. În general, marii distribuitori au și farmacii proprii. În plângeri pe care le primim noi este susținut că aceste farmacii ale distribuitorilor au un acces privilegiat la medicamente față de farmaciile terțe, care nu au în spate un lanț de distribuție mare. E o anchetă sectorială”, a anuțat Chirițoiu.

„În primul rând ne uităm la accesul la medicamente, dar în același timp ne interesează și ca medicamentele disponibile să fie la un preț suportabil pentru bugetul de stat, care are resurse mai restrânse în România decât în alte țări. (…) Putem bloca exporturile dacă volumul de medicamente pe piața românească scade sub ceea ce e necesar pentru aprovizionarea pieței românești”, a avertizat președintele Consiliului Concurenței. 

 

Investigații pentru posibil abuz în cazul anticolagulantelor orale și pe piața ecografelor

Bogdan Chirițoiu anunță o nouă investigație în curs pentru anticoagulante, referitor la comercializarea celor orale, și pentru ecografe. Acesta amintește că anul trecut au fost sancționate cu peste 70 de milioane de euro cinci companii farmaceutice pentru că au restricționat imunoglobulinele destinate pe piața din România. 

„În momentul de față avem o investigație în care ne uităm la comportamentul presupus abuziv al unui mare producător de medicamente pentru produse anticoagulante și produse pentru boala pulmonară obstructivă cronică”, a anunțat președintele Consiliului Concurenței. 

B. Chirițoiu a precizat că investigațiile din acest moment în secoturl farmaceutic este o analiză a pieței ce va servi Guvernul și ministerele implicate.

 

„E o analiză a pieței din care vor rezulta recomandări pentru Guvern și pentru autoritățile publice implicate, în special Ministerul Sănătății și Agenția națională a medicamentului. Dar în cazul în care găsim comportamente anticoncurențiale pot să rezulte și investigații și sancțiuni. Ne interesează care sunt problemele cu care se confruntă companiile din acest domeniu, fie că sunt firme de distribuție, fie că sunt farmacii și orice suspiciuni de comportamente anticoncurențiale”, a mai declarat Bogdan Chirițoiu, la RFI România.

Articolul precedentVirgil Popescu, explicații privind FACTURILE URIAȘE la curent – Legile Puterii, ora 20:50
Articolul următorVitamine pentru o imunitate mai bună: Află doza zilnică recomandată