Este un banal truism, deja, constatarea periodică (din anii electorali) că… „sunt și alegerile astea bune la ceva”: măcar sunt nimerite prilejuri de a discuta ceva mai apăsat și, mai ales, aplicat, despre cele mai stringente probleme ale comunității chemate la vot (cea națională în cazul „prezidențialelor” și „legislativelor”, aia comunală și județeană la „locale” și chiar cea continentală pentru „europarlamentare”.

Și, slavă-Domnului, anul trecut și cel în curs ne-au oferit și ne oferă nu mai puțin de patru (4 !) astfel de ocazii, cele mai importante, conform realităților derivate din „ordinea-constituțională” de la noi, fiind chiar alegerile anului curent: „localele” din iunie și „parlamentarele” în decembrie ori… anticipate !

Primul în calendar este scrutinul pentru noii primari (în unul sau două tururi), consilieri-locali, președinți de Consilii Județene (dacă nu se va modifică și în acest caz legea-electorală, în sensul alegerii acestora de către consilieri) și consilieri-județeni.

Așadar, primele dezbateri publice din 2020, deja stârnite, cu inevitabila „bătaie” electorală consistentă, sunt pe teme de interes pregnant local, adică sunt despre problemele „arzătoare” ale localității și județului de reședință ale cetățeanului-elector !

În orașul Constanța, municipiul reședință-de-județ, anul a debutat cu o vulcanică dezbatere referitoare la una dintre temele cele mai explozive, pentru locuitorii urbei:  haosul și arbitrariul  în materie de… URBANISM, adică, în mod concret, construcțiile private (rezidențiale sau comerciale) care, și (!) aici, în ultimele trei decenii, au răsărit și răsar precum ciupercile-după-ploaie, în cele mai nepotrivite și neașteptate locuri, transformând orașul (inclusiv stațiunea turistică Mamaia !) într-un adevărat… cavou de beton, dar… fără pic de verdeață în multe dintre zone și cartiere, Constanța devenind, de ceva timp, unul dintre orașele-mari românești cu cei mai puțini copaci și cele mai mici spații-verzi, în raport cu suprafața și numărul de locuitori.

În cazul acestui oraș-port de la țărmul Mării Negre, situația generată de valul de construcții fără nici-o măsură este înrăutățită de faptul că se atentează nu numai asupra sănătății populației (prin restrângerea criminală a vegetației și înghesuirea clădirilor una-n-alta, făcând aerul irespirabil pentru ocupanți și trecători deopotrivă !), nu doar asupra aspectului citadin (prin nerespectarea niciunei linii și norme arhitecturale specifice ), ci și asupra patrimoniului istoric-cultural al bimilenarului oraș continuator al cetății greco-romane antice Tomis !

De altfel, deschiderea foarte recentă a unui șantier de construcție a unei noi clădiri, chiar în zona-centrală, veche, a Constanței, pe un spațiu, din zona peninsulară, care adăpostește, în subteran, ruinele antice, a iscat scandalul care îi inflamează (inclusiv. politic), de vreo zece zile, pe foarte mulți constănțeni.

Este de subliniat, în cazul șantierului de pe bulevardul Tomis, că un Consiliu Local, deși este dominat de către alianța locală compusă din P.S.D.,. și P.M.P. (în condițiile în care și primarul este pesedist ), a votat, totuși, un P.U.Z. (Plan Urbanistic Zonal) pentru construcția aparținând unchiului actualului prefect, care, mai nou, este și… unul dintre cei trei posibili candidați la funcția de primar „sondați” de către liberalii constănțeni.

Cât despre  brambureala construcțiilor din Constanța, trebuie spus că orașul are (pentru că așa obligă legea !) un Plan Urbanistic General ,votat de către Consiliul Local în anul 1999, dar el este, pur și simplu, ignorat încă din primii ani ai „Republicii Mazăre”, primarul ales independent în 2000, devenit P.S.D.-ist în 2003 și demisionat în 2015, ca și subordonații din serviciile Primăriei și consilierii locali (întotdeauna: majoritari pesediști ) nemaiobosindu-se, măcar, să. pomenească despre acel P.U.G., atunci când analizau, avizau și votau P.U.Z.-ri „fără-număr”, care schimonoseau  și  betonau orașul

Putem spera, măcar, că discuțiile din aceste zile vor clarifica în ce măsură sunt ilegale construcțiile care au sufocat și urâțit Constanța (inclusiv Mamaia), sutele de P.U.Z.-uri votate în Consiliul Local, din 2000 încoace, încălcând (prin votarea, în C.L., a unor… „DEROGĂRI”  prevederile/hărțile P.U.G. din 1999 (aceste P.U.G.-uri fiind, conform legii, adevărate… Constituții-Urbanistice locale, planuri strategice obligatorii așadar  și, poate, cel puțin de-acum încolo, nu  se va mai proceda așa, până la elaborarea unui nou P.U.G., dacă cel actual… nici nu mai seamănă, , cu situația din teren, după ce a fost încălcat/ignorat timp de două decenii .

Sursa foto: www.casafotoplus.ro

 

Articolul precedentAvarie RADET. Ce zone sunt afectate
Articolul următorDistribuția pe țări a infectării cu noul CORONAVIRUS 2019-nCoV