Un constănțean condamnat în România pentru o crimă comisă în 1992 și care fugise în Canada în timpul executării pedepsei, a fost extrădat după 22 de ani.

Potrivit reprezentanților Tribunalului Constanța, Givan Iusein a fost condamnat la o pedeapsă de 18 ani de închisoare, prin hotărâre definitivă, la data de 10 ianuarie 1994, pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat. În noaptea de 10 iulie 1992, în stațiunea Mamaia, Iusein, împreună cu alte două persoane, au avut o altercație cu tânăr, practicant de lupte greco-romane, pe care l-au lovit cu bâte și cu un cuțit, acesta murind în urma rănilor suferite.

Iusein a beneficiat de întreruperea executării pedepsei închisorii pe motive medicale, succesiv, în perioada 10 decembrie 1994 – 11 septembrie 1996. La această ultimă dată, când a expirat măsura întreruperii, nu s-a mai prezentat pentru a continua executarea pedepsei, părăsind România. El a fost identificat pe teritoriul canadian, la data de 14 iunie 2006, iar Tribunalul Constanța a întreprins demersurile legale pentru solicitarea extrădării condamnatului. S-a dat curs acestei cereri de extrădare, care a întrerupt și cursul prescripției executării pedepsei, însă autoritățile judiciare canadiene au solicitat pe parcursul timpului, din 2006 până în 2018, diferite precizări și înscrisuri suplimentare, pentru a analiza pe fond cererea de extrădare, aceste solicitări decurgând în esență din diferența majoră între sistemele de drept procesual penal ale celor două state, în ce privește standardele de respectare a dreptului la un proces echitabil. Între altele, Iusein ar fi susținut în fața judecătorului canadian că probele în procesul penal român au fost obținute prin practici nelegale, inclusiv prin tortură. „În urma eforturilor susținute ale Tribunalului Constanța, ca instanță de executare, prezentării și argumentării către instanța canadiană a modului corect procedural în care s-a desfășurat atât urmărirea penală cât și judecata cauzei, cererea de extrădare a fost admisă, iar condamnatul Givan Iusein a putut fi adus în țară în vederea continuării executării pedepsei aplicate pentru infracțiunea gravă săvârșită”, precizează reprezentanții Tribunalului Constanța.

Givan Iusein, acum în vârstă de 48 de ani, a fost extrădat din Canada în România la data de 13 decembrie și a fost depus în penitenciarul Rahova pentru a-și ispăși restul din pedeapsa inițială de 18 ani.

Articolul precedentSărbătorile de iarnă încep într-un mod inedit pentru militarii Forțelor Navale și copiii acestora
Articolul următorVasluian pus sub control judiciar după o agresiune sexuală comisă la Năvodari