Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat, în exclusivitate la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, că România trece prin cea mai grea criză din ultima sută de ani, menționând că deficitul estimat acum este dublu față de valoarea de la începutul anului.

“La început, estimam o creștere economică de 4,1% anul acesta și aveam nevoie de așa ceva. Din urmă veneau însă foarte multe facturi, estimam o inflație medie de 3,1% și iarăși o cifră care nu arăta foarte bine, un deficit de 3,6% pentru tot anul, adică 40,5 miliarde de lei.  După două luni, am intrat în criză, a venit pandemia. Acum estimăm PIB-ul (Produsul Intern Brut –n.r.) la 1,082%, creșterea economică este estimată la -1,9%, inflația la 2,7 % și deficitul de 6,7% din PIB sau 72 miliarde de lei, deci dublu față de cât estimam în timpul anului. Deci de la 40 la 72 miliarde în câteva luni de zile. Între timp, a mai apărut dublarea alocațiilor, adică un plus de 6,3 miliarde de lei. Necesarul de finanțare a crescut de la 86 de miliarde de lei la începutul anului, la 115 miliarde de lei”, a declarat, în exclusivitate la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a mai spus că, în acest context, Guvernul a reevaluat cheltuielile.

“Criza aceasta prin care trecem e cea mai puternică din ultima sută de ani. În aceste condiții, binențeles că și eu, și premierul, și președintele am spus că trebuie o reevaluare a cheltuielilor”, a completat Florin Cîțu. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti