Cardurile de energie de care beneficiază românii cu venituri mici trebuie folosite exclusiv pentru anumite plăți cum ar fi facturile de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Altfel deținătorii riscă amenzi.

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) românii care nu vor folosi corect banii, riscă amenzi de până la 6.000 de lei.

Astfel, cardurile de energie nu pot fi vândute sau donate, de asemenea banii nu pot fi cheltuiți pentru alte servicii decât cele pentru care e e destinat.

”Cardul nu poate fi vândut ori donat. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei”, transmite MIPE.

Banii primiți ca ajutor pentru românii vulnerabili vin în două tranșe de câte 700 de lei, una în luna februarie și una în toamnă.

Cardurile vor fi distribuite de Poșta Română conform unei liste întocmite de Ministerul Muncii.

„Dincolo de discuțiile din spațiul public privind modul în care se va implementa această măsură, mecanismul ales este cel mai viabil din perspectiva faptului că a fost necesară crearea posibilităților ca toate formele de energie să poată fi decontată, incluzând aici și energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective, cât și a faptului că această măsură se va deconta 100% din fonduri europene, fiind obligatorie păstrarea unei piste de audit și asigurarea trasabilității întregului flux financiar, până la plata facturilor la nivelul individual al beneficiarului eligibil al măsurii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Articolul precedentAproximativ 5 mld. EUR fonduri nerambursabile au la dispoziție companiile și autoritățile locale pentru investiții în panouri fotovoltaice, digitalizare, reciclare sau producție
Articolul următorCopil spulberat de o mașină în Lumina