Turismul poate dezvolta economia națională prin relațiile pe care le creează cu celelalte sectoare economice, prin creșterea locurilor de muncă și contribuția la PIB. Turismul este principalul factor de consolidare a unei identități de imagine, impregnează în mentalul colectiv ce fel de oameni sunt românii și care sunt caracteristicile unice ale țării noastre.

„Într-o lume a lanțurilor de aprovizionare dense și interdependente, impactul unei crize care afectează major turismul va fi resimțit nu doar în cadrul acestui sector, ci și de alte sectoare ale economiei – agricultură, industrie alimentară, distribuție, construcții, furnizori de tehnologie, transport, energie, s.a. Turismul este un creator major de locuri de muncă și un colac de salvare pentru multe sectoare economice. Turismul și-a revenit în urma multor crize și, având în vedere importanța sa dovedită la fiecare nivel al societății, trebuie sprijinit pentru a susține și a crește din nou locurile de muncă.”

(sursa: Organizația Mondială a Turismului)

Pentru ca turismul românesc să depășească momentul de criză este necesar să conștientizăm cu toții, statul și cetățenii, că această industrie are implicații majore economice, sociale și de imagine (reputație).

Din studiul solicitărilor tuturor organizațiilor formate din patronate din turism, am identificat măsurile care trebuie implementate imediat după alegerile parlamentare, propuneri pe care le voi susține în Senat:

  1. Prelungirea șomajului tehnic suportat de stat

Prin programul SURE al Comisiei Europene, României i s-au alocat 4,1 miliarde euro.

Fondurile sunt destinate acoperirii finanţării sistemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie, în special pentru lucrătorii independenţi și industria HoReCa.

Pentru unitățile care vor fi redeschise / permise după al doilea val pandemic este necesară introducerea unui sistem de suport tip muncă parțială cu subvenționare de către stat, care să fie adoptată și în acest sens în Codul Muncii.

  1. Acordarea de granturi pentru întreprinderile din turism afectate de COVID-19
  2. Plata imediată a arieratelor către companiile din turism (concedii medicale, TVA, facturi restante)
  3. Stabilirea și aprobarea unor norme de securitate medicală, care să fie aplicate unităților din industria ospitalieră
  4. Suportarea parțială sau integrală, de către stat, a costurilor suplimentare generate de măsurile igienico-sanitare

Prin programul SURE sunt alocate fonduri pentru a finanţa unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.

  1. Acordarea de vouchere de vacanță pentru 2021.
  2. Utilizarea tichetelor de masă numai în unități cu CAEN de restaurant. Pentru supermarketuri să se emită tichete de consum.

În aceste condiții, existența tichetelor de masă ar putea reprezenta o garanție că beneficiarii lor vor avea o masă caldă pe zi, practic scopul pentru care au fost acordate aceste beneficii sociale.

  1. Reducerea birocrației prin digitalizarea proceselor operaționale hoteliere

Măsurile de distanțare socială au ca scop reducerea punctelor de contact fizic din structurile de primire turistică. Pentru digitalizarea proceselor operaționale de check-in și check-out este nevoie, în prima fază, de digitalizarea fișei de client, care se completează la recepția structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare (procedura din prezent presupune utilizarea de formulare pretipărite de către Monitorul Oficial)

  1. Adaptarea legislației muncii pentru munca sezonierilor.
  2. Acordarea de burse educaționale pentru angajații din industria ospitalității în extrasezon, cu întâietate celor care și-au pierdut locul de muncă, drept efect al pandemiei.
  3. Platforma digitală de promovare a turismului românesc.
  4. Platforma digitală în relația cu autoritățile.
  5. Campanie de promovare în diaspora a turismului românesc.
  6. Dezvoltarea unui program de susținere a lanțurilor scurte de aprovizionare cu produse alimentare locale.
  7. Simplificarea cadrului legal pentru Punctele Gastronomice Locale Familiale

Revizuirea definiției pentru punct gastronomic local și elaborarea unor norme clare de implementare la nivel național și promovarea lor.

Realizarea unei linii de finanțare pentru puncte gastronomice locale și pentru activități care pun în valoare gastronomia locală.

  1. Program guvernamental pentru igienizarea spațiilor publice și private care afectează turismul.

Demararea unei campanii naționale de interes public în audio-vizual pentru stoparea aruncării deșeurilor în natură.

Demararea unei campanii la nivel de UAT-uri prin intermediul tuturor primăriilor din România, pentru curățarea și întreținerea în bună stare a zonelor limitrofe așezărilor.

Aducerea demersului în Parlament pentru înăsprirea amenzilor pentru aruncarea deșeurilor nedegradabile în natură.

  1. Alinierea sistemului de clasificare hotelieră la clasele din UE.
  2. Simplificarea și eficientizarea sistemului de raportări al agențiilor de turism.\

Partidul Ecologist Român își propune să suțină toate aceste măsuri în senat. Votează Partidul Ecologist Român și ajută la revitalizarea turismului românesc. Pe 6 decembrie votează bradul!

 

Comandat de Partidul Ecologist Român Organizația Județeană Constanța

Executat de DBV MEDIA HOUSE SRL- portal realitateadeconstanta.net

Cod Mandatar 11200031

Sursa: Realitatea de Constanta

Articolul precedentCristina Dumitrache, deputat PSD: „Pentru un sistem de sănătate sustenabil, care să deservească toți românii în mod echitabil!”
Articolul următorCulisele statului paralel. Afaceri la Ministerul Sănătății-achiziții aranjate de Dorin Cocoș