Castrului Roman de la Ovidiu monument de însemnătate națională, va fi reconstruit și pus în valoare cu finanțare europeană de aproximativ 3 milioane de euro.

Situl arheologic este amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea ,,Insulei lui Ovidiu’’, pe o suprafață totală de 7120 mpEste compus dintr-un castru roman (fortificație romană sec.VI), o bazilică paleocreștină care se află în afara zidurilor castrului , o așezare romană și un apeduct roman.

Castru roman avea rolul de a proteja apeductul ce alimenta Tomisul (orașul Constanța de azi). Ca arhitectură, castrul are 4 turnuri la colțuri, 2 circulare și 2 dreptunghiulare. Interiorul castrului va fi amenajat o parte pentru exponate și o parte ca zonă de  amfiteatru cu gradene din beton acoperite cu lemn.  Va fi acoperit parțial cu o structură metalică ușoară și va avea  dotări multimedia de ultimă generație, scenă deschisă spre amfiteatru ce va fi folosită pentru proiecții, evenimente culturale, ore de istorie pentru copii, etc.

Bazilica romană (paleocreștină):  a fost construită înaintea castrului roman, dar a fost  descoperită mai târziu, aflându-se în afara zidurilor cetății. Proiectul propune realizarea în interior a unei pasarele de sticlă securizată, cu balustradă pentru o vizionare a vestigiilor, fără afectarea acestora.

Vor mai fi realizate  spații tehnice, digitalizare, grupuri sanitare, alei pietonale, parcări (10 parcări auto, 2 parcări pentru persoane cu dizabilități, 1 parcare pentru autocare.

Conservarea și restaurarea vestigiilor arheologice găsite nu vor face obiectul prezentei investiții, există asistență tehnica din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, și în consecință nu vor exista costuri suplimentare, întârzieri în execuție sau modificări ale proiectului .

 

Articolul precedentLocuință a unor etnici rromi, curățată de inspectorii Serviciului de Igienă și polițiștii locali
Articolul următorCiprian Marica și Anghel Iordănescu lansează programul “MasterClass F.C. Farul Constanța