După expirarea termenului de 7 zile lucrătoare, câinii pot fi adoptați de către persoane fizice sau juridice, din țară sau din străinătate, în condițiile legii. Cererile de adopție se pot introduce imediat ce câinele a fost cazat în adăpostul public, iar preluarea câinelui de către adoptator este posibilă începând cu a 8-a zi lucrătoare din momentul cazării, dacă acesta nu a fost revendicat de proprietar. Adopția câinilor se face gratuit.

Câinii vor fi încredințați spre adopție numai după ce aceştia au fost consultați de către medicul veterinar, deparazitați, vaccinați antirabic, sterilizați şi identificați prin microcipare.

Câinii adoptați vor fi sterilizați, excepție făcând câinii cu regim special, astfel cum sunt definiți în normele metodologice de aplicare a ordonanței de urgență nr. 155/2001, completata si modificata.

Adopția câinilor de către solicitanți se fac pe baza unei declarații-angajament și se face cu respectarea cumulativă a următoarelor condiții:

 

a) prezentarea unui act de deținere a spațiului din care să rezulte condițiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor;

 

b) dovada resurselor materiale pentru creşterea şi întreținerea câinilor;

 

c) acordul asociațiilor de proprietari sau, după caz, a vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de 2 câini;

 

d) înregistrarea, imediat după adopție, a câinilor în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân.

 

Se interzice abandonul câinilor revendicați ori adoptați. Personalul serviciului, va comunica în termen de 5 zile de la data implantului, numărul de microcip, către Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari. Numărul microcipului este trecut de către medicul veterinar al adăpostului, în mod obligatoriu, în carnetul de sănătate sau paşaportul câinelui, după caz, ambele documente având serii şi numere unice, conform normelor stabilite de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor.

Articolul precedentVizită cu trenul la Constanța a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc
Articolul următorObiecte căzute din mașina lui Răzvan Ciobanu, găsite de localnici