Premieră în județul Constanța, parohia Bugeac din comuna Ostrov a fost scoasă la licitație de către un executor judecatoresc. Motivul, un litigiu între parohie și firma care a reconstruit clădirea.

Lucrările de refacere a bisericii din Bugeac, construită în anul 1863, au început în 2009 şi au fost finalizate în urmă cu circa doi ani.

Firma nu şi-a primit banii datoraţi și a acţionat Parohia Bugeac în instanţă. În 2018  o instanţă a Judecătoriei Medgidia a încuviinţat executarea silită a Parohia Bugeac, pentru recuperarea sumei de 359.736,31 lei debit şi 300 lei cheltuieli de judecată conform titlului executoriu

Licitaţia pentru vânzarea bisericii din Bugeac a fost stabilită pentru data de 3 aprilie, preţul la care a fost evaluat lăcaşul de cult este de 423.000 de lei.

Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului, întrunit astăzi, consideră că a fost o acțiune pripită a unui executor judecătoresc lipsit de experiența judiciară în ceea ce privește Legea Cultelor și Statutul BOR

„Arhiepiscopia Tomisului a luat cunoștința cu surprindere și cu îngrijorare de promovarea unei acțiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcașul de cult) parohiei Bugeac, complet ilegale și fără respectarea Statului BOR și Legea Cultelor. Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc și și-a expus punctul de vedere asupra legalității executării, urmând ca, în funcția de răspunsul acestuia, să demareze acțiune în instanță.

Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acțiuni atât în ce privește contestarea executării, cât și asupra datoriei pe care parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcții, reprezentată de executorul judecătoresc. Reiterăm faptul că, în conformitate cu Statutul BOR ART.170 al.1-3, bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile și imprescriptibile”, au declarat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

 a

 

 

 

 

Articolul precedentMAE confirmă răpirea celor trei marinari români, în Togo
Articolul următorUniversități din Marea Britanie vin la Constanța în căutare de studenți