Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susține că decizia AstraZeneca de a amâna studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului anti-Covid-19, din motive de siguranţă, este o trezire la realitate, o reamintire că dezvoltarea unui vaccin ”nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”, relatează realitatea.net

AstraZeneca a anunţat marţi o pauză la nivel mondial în testele clinice ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după apariţia unei boli neexplicate la un participant la testare. 
Compania a subliniat că amânarea este ”o acţiune de rutină” atunci când este investigată o boală inexplicabilă, așa cum este noul tip de coronavirus. De altfel, la două zile de la anunțul privind amânarea studiul clinic de fază a 3-a al vaccinului anti-Covid-19, AstraZeneca a anunţat că dacă studiul clinic va fi reluat în curând, atunci ar trebui să afle până la sfârşitul acestui an dacă vaccinul este eficient sau nu.
Directorul ştiinţific al OMS, Dr. Soumya Swaminathan, susține însă că nu trebuie să fim ”exagerat de dezamăgiţi” de informaţiile referitoare la suspendarea studiului clinic, adăugând că ”aceste lucruri se întâmplă”. ”Există un protocol pentru ceea ce trebuie făcut atunci când se întâmplă ceva. Dacă este un efect secundar uşor, sunt lucruri de făcut. Dacă este o reacţie gravă, aşa cum a fost în acest caz, a fost un efect secundar sever, prin urmare procesul a fost oprit. Şi din nou, aceasta este o procedură normală. Aceasta este o practică clinică bună, deoarece siguranţa este de cea mai mare prioritate în orice studiu clinic”, a spus Swaminathan în timpul unui briefing de presă susţinut la sediul organizaţiei de la Geneva.
În timp ce OMS speră ca studiul clinic referitor la vaccin să fie reluat în curând, trebuie să aştepte mai multe informaţii furnizate de un consiliu de monitorizare a datelor şi siguranţei, care va stabili cum să procedeze cu studiul.
 
”Cred că acesta este un bun … poate o trezire la realitate sau o lecţie pentru ca toată lumea să recunoască faptul că există urcuşuri şi coborâşuri în cercetare, există urcuşuri şi coborâşuri în dezvoltarea clinică şi trebuie să fim pregătiţi pentru acestea. Sperăm că lucrurile vor putea merge mai departe, dar depinde. Depinde de multe şi trebuie să aşteptăm să vedem detaliile a ceea ce s-a întâmplat de fapt „, a mai spus Swaminathan.
Articolul precedentStudenții își vor putea rezerva online călătoria cu trenul
Articolul următorSUA: 19 ani de la atentatele din 11 septembrie