Asociațiile de elevi din România au condamnat acordul semnat, săptămâna trecută, între sindicatele din învățământ și Guvernul României și cer o legislație în domeniul educației „unitară și centrată pe beneficiar”.

Sindicatele reprezentative din sectorul de învățământ și Guvernul României au semnat săptămâna trecută, la Alba Iulia, un acord prin care Executivul își asumă că, până la finalul lunii iunie 2019, vor fi adoptate trei noi legi ale educației, precum și alte măsuri de reformare a învățământului. Acordul a fost contestat de asociațiile de elevi din țară, care spun că ar fi trebuit să fie consultate înainte de semnarea acestui acord. „Asociațiile de elevi condamnă ferm neconsultarea beneficiarilor primari ai actului educațional, care nu au fost incluși în discuțiile ce au vizat acest acord. Totodată, subliniem faptul că dezavuăm complet ideea adoptării a trei legi distincte care să reglementeze individual învățământul preuniversitar, cel superior și statutul cadrului didactic. Amintim un principiu care, deși este clar enunțat de actuala lege a educației, de cele mai multe ori este uitat de către decidenți, și anume centrarea învățământului pe elev, însemnând că toate deciziile luate trebuie să vizeze interesul suprem al beneficiarului, urmărind crearea unui sistem în care acesta să se poată dezvolta pentru a își atinge maximul de potențial”, se precizează într-un comunicat de presă comun al asociațiilor elevilor din Constanța, București, Călărași, Vâlcea și Maramureș.

Astfel, Asociațiile de elevi din România solicită Guvernul României să regândească viziunea pe care o are asupra unei viitoare reforme legislative și să „nu riște fragmentarea totală a sistemului de învățământ”. „De asemenea, solicităm imperios ca orice viitoare decizie să fie luată după consultarea prealabilă cu toți actorii sistemului educațional, în special cu beneficiarii primari, elevii”, se mai precizează în comunicatul de presă al asociațiilor de elevi din România.

Articolul precedentOfițeri și subofițeri, avansați în grad la Jandarmeria Constanța
Articolul următorBilanț minivacanță: 15 pacienți/oră la Urgență, în Constanța