Asociațiile de elevi din România condamnă recentele declarații ale ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii.

Elevii consideră ca fiind foarte grav faptul că problema siguranței în școli nu este înțeleasă de către reprezentanții autorității, fiind propuse măsuri fără un impact real în soluționarea acesteia. „Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor școlare este o măsură pur demagogică, deoarece ea nu substituie prezența unor agenți de securitate special instruiți în sensul asigurării siguranței persoanelor din instituții publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza și pe baza carnetului de elev. Totodată, conceptul de <<uniformă obligatorie>> este unul vag, accesul elevilor în școală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform Statutului Elevului”, se precizează într-un comunicat de presă semnat de șase asociații ale elevilor. Asociațiile semnatare sunt Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Călărași și Asociația Elevilor din Maramureș.

Totodată, semnatarii comunicatului spun că autoritățile locale au obligația de a lua măsuri pentru creșterea siguranței unităților de învățământ, precum și de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unitățile de învățământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale. „Considerăm că singura măsură viabilă pentru asigurarea securității în școli o reprezintă asigurarea pazei umane”, declară ei, cerând ca în locul introducerii uniformei obligatorii, să se aibă în vedere asigurarea pazei. „Solicităm, pe această cale, Ministerului Educației Naționale să întreprindă demersuri pentru ca fiecare școală din România să beneficieze de pază asigurată de către autoritățile locale, în schimbul inițierii unor propuneri care atentează la principiul învățământului gratuit și al echității, prevăzute de Legea educației, precum introducerea uniformei obligatorii”, se mai precizează în comunicatul AEC.

Articolul precedentSurprize de Mărțișor la Teatrul de Stat Constanța
Articolul următorBăncuțele montate recent în Parcul Tăbăcărie au fost vandalizate