Prima aplicație a salvamarilor de pe litoralul românesc, SEA STATUS, menită salvării de vieți, a fost lansată, vineri, pe o plajă din Constanța.

SEA STATUS reprezintă, în primul rând, un instrument de ajutor, pe lângă serviciile de salvamar, aceasta punând la dispoziția tuturor celor care vor să se bucure de plajă și mare un instrument rapid de informare și raportare a situațiilor critice din zonă.
Cei care vor instala aplicația vor putea, prin serviciul de localizare, să primească informații despre steagul arborat de salvamari în zona în care se află, dar și diferite alerte pentru a semnala starea de siguranță sau de pericol. „De exemplu, serviciul salvamar are culorile roșu și galben. Plaja este supravegheată în momentul în care s-a arborat acest steag, când s-a arborat steagul galben este recomandat doar celor experimentați. Rolul acestei aplicații este să îi atenționeze că s-a arborat steagul galben și începe să fie pericol în apă. În momentul în care s-a arborat steagul roșu, este interzis la scăldat. Turistul, într-un timp foarte scurt, va fi informat că este pericol în apă și să nu mai intre la scăldat, să nu mai lase copiii nesupravegheați pentru că cei mici nu știu, ei vor să se ducă în apă. Sunt foarte mulți care ignoră acest sfat și avem situații în care nu mai putem face nimic”, a declarat Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de Salvamar din Constanța și Mamaia.
De asemenea, SEA STATUS alertează turiștii în situația în care condițiile meteo pun în pericol viața celor aflați pe litoral, iar prin intermediul aplicației poate fi apelat și numărul de urgență 112, în cazul în care este necesară prezenta salvamarilor, a paramedicilor SMURD și a scafandrilor de la ISU Dobrogea.

Între informațiile utile ce pot fi găsite în aplicație se numără semnalistica steagurilor arborate pe plajă de către salvamari, informații despre temperatura aerului, viteza și direcția vântului, temperatura apei, înălțimea valurilor și starea mării, sfaturi pentru salvarea unei persoane de la înec, sfaturi pentru cei care supraveghează copiii aflați la malul mării, ori distanța sigură de înot față de malul mării. În prezent, SEA STATUS are integrată plaja din Constanța și Mamaia, dar se dorește extinderea ei pentru tot litoralul romanesc. „Deocamdată este pilot. Este pentru Mamaia și Constanța. De la anul vrem să fie aplicabilă pentru întreg litoralul, acolo unde sunt plaje supravegheate oficial de salvamari. Repetăm în această aplicație ceea ce facem în fiecare zi, în fiecare an, informăm pe cei care vin la plajă despre semnalistică, ce semnificație au steagul roșu, galben, galben cu roșu fiindcă de multe ori se ignoră, lumea crede că dacă vine la plajă indiferent cum este, a plătit, trebuie să facă baie”, a explicat președintele Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, Gabriel Bălan.
SEA STATUS poate fi descărcată atât pentru sistemele Android, cât și pentru iOS.

Articolul precedentTrei autori constănțeni invită iubitorii de lectură la Valuri de Carte
Articolul următorRestricții de circulație în centrul Constanței