Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, a strâns, în numai trei zile, peste 1.300 de tone de alge din stațiunile aflate în sudul litoralului românesc.

Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța a acționat imediat pentru colectarea algelor cu scopul de a oferi un confort optim turiștilor aflați în zona de sud a litoralului românesc. Astfel că, în perioada 2 – 4 august au fost strânse de la linia țărmului 200 de tone de alge din stațiunea Vama Veche, 520 de tone din Mangalia și alte 580 de tone din restul stațiunilor aflate în sudul litoralului românesc – Olimp, Venus, Saturn și Cap Aurora.

Colectarea depunerilor de alge de la linia țărmului se face manual și mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00. „Angajații instituției noastre strâng algele depuse pe sectoarele de plajă libere de contract și intervin la linia țărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşte capacitatea operatorilor de a le îndepărta”, spun reprezentanții ABADL.

Pentru reducerea disconfortului produs turiștilor de fenomenul de înflorire algală, se acționează în fiecare seară, în funcție de necesitate, în medie cu cate trei echipe de 5-7 de muncitori și utilaje, încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii și turiștii aflați în concediu. Strângerea algelor se face pe toata linia țărmului din zona localității Năvodari și până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiștilor aflați pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrării fiind interzise și din motive de siguranță.

„Sistemul de Gospodărire a Apelor Constanța, conform obligațiilor legale și contractuale a intervenit de fiecare dată, în cel mai scurt timp posibil, la colectarea și evacuarea materialului biologic către un depozit ecologic de deșeuri. Menționăm că de multe ori, din cauza condițiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia țărmului. Totodată logistica necesară colectării și transportului algelor de pe suprafețele de plaje este îngreunată de lipsa zonelor de acces sau de turiștii și riveranii care blochează căile de acces parcând necorespunzător autoturismele ceea ce face imposibilă trecerea utilajelor și a autospecialelor”, mai spun sursele citate, precizând că prezența algelor aduse de curenții marini la țărmul mării nu este dăunătoare sănătății.

Articolul precedentValori ridicate de trafic pe Autostrada Soarelui şi în judeţul Constanţa
Articolul următorUn copil de 11 ani s-a înecat pe plaja Modern din Constanța